Σικινος

Το Little Islands Festival θα βρίσκεται στην Σίκινο 23-25 Αυγούστου 2019.

Η Σίκινος, παραμένει ένας από τους τελευταίους ανεξερεύνητους προορισμούς των Κυκλάδων. Απόκρημνοι βράχοι, κρυφές παραλίες, μυστηριακή ενδοχώρα που κλείνεται ανάμεσα σε βουνά και μονοπάτια που χάνονται μέσα στο νησί και φανερώνουν βυζαντινά ξωκλήσια και αρχαίους ναούς.

Το αρχαίο προσωνύμιο του νησιού ήταν Οινόη, χάρη στο άφθονο κρασί που παράγεται μέχρι και σήμερα. Ο Μύθος λέει πως όταν οι γυναίκες της Λήμνου επαναστάτησαν και έσφαξαν όλους τους άνδρες, ο βασιλιάς τους Θόας φυγαδεύτηκε μέσα σε μια λάρνακα. Η θάλασσα έφερε την λάρνακα μέχρι εδώ, όπου γνώρισε τη ναϊάδα Οινόη με την οποία γέννησε ένα γιο και τον ονόμασε Σίκινο.

sikmap

Αλοπρόνοια ( αλς= θάλασσα +πρόνοια ) ονομάζεται το μικρό λιμάνι της Σικίνου. Από την αλοπρόνοια ξεκινά ο δρόμος που φτάνει ψηλά στα σκαρφαλωμένα σε δυο αντικριστές πλάγιες χωριά του νησιού, το Κάστρο και το Χωριό. Το Χωριό είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, πεζούλια, στενές ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνίες ανθισμένα παρτέρια και σκαλάκια. Όποιος ανέβει εδώ πρέπει να αφουγκραστεί το σιωπηλό ήχο ενός πολύ παλιού χαμένου κόσμου, αυτόν τον ήχο μην τον προσπεράσετε είναι ότι πιο πολύτιμο έχει να χαρίσει η Σίκινος. Το Κάστρο χτισμένο στο χείλος του γκρεμού και πάνω από την θάλασσα είναι παλαιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα . Εδώ χτυπά η καρδιά του τόπου, η πλατεία, τα μαγαζιά και τα καφενεία είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής του νησιού.

Το μοναστήρι της χρυσοπηγής είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου, στην άκρη ενός βράχου και δίνει την εντύπωση κάστρου καθώς περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο. Εκεί κατέφευγαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια των πειρατικών επιδρομών για να προστατευθούν. Ο ναός της Επισκοπής είναι ένα καλοδιατηρημένο μαυσωλείο της όψιμης αρχαιότητας που αργότερα μετατράπηκε σε τρουλαίο βυζαντινό ναό. Συνδυάζοντας αρχαιότητα και μεσαίωνα, αποτελεί ένα μνημείο μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Το 2018 εντυπωσιακά ευρήματα ήρθαν στο φως καθώς κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής ανακαλύφθηκε ασύλητος τάφος, γεμάτος κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα.

Οι παραλίες της Σικίνου, προφυλαγμένες μέσα σε κρυμμένους ορμίσκους, βρίσκονται σπαρμένες γύρω απ’ το νησί με εντυπωσιακά κρυστάλλινα νερά.