Αμοργος

To Little Islands Festival θα βρίσκεται στην Αμοργό 20 & 21 Ιούλη 2019.

Η Αμοργός, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων. Διαθέτει δύο φυσικά englishλιμάνια, τα Κατάπολα στο κέντρο και την Αιγιάλη στα βόρεια. Κυρίαρχο στοιχείο της είναι το άγριο ορεινό τοπίο που μοιάζει να αναζωογονείται ακατάπαυστα από την θάλασσα.

Στην αρχαιότητα η Αμοργός ονομάζονταν Παγκάλη, Ψυχία, Καρκησία και Μελανία. Ήδη από την πρώιμη αρχαιότητα, (5η χιλιετία π.Χ.) σειρά από θέσεις σ’ ολόκληρο το νησί δίνουν δείγματα οργανωμένης οίκησης και δημιουργία πολιτισμού. Ισχυρά τεκμήρια για την άνθηση του κυκλαδικού πολιτισμού αποτελούν τα δείγματα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας και μαρμαροτεχνίας, όπως και τα εξαιρετικά φιλοτεχνημένα μαρμάρινα  ειδώλια.

amorgosmap

Η Χώρα της Αμοργού είναι από τις ομορφότερες των Κυκλάδων. Αρχοντική, με σπάνια αρχιτεκτονική ομορφιά είναι χτισμένη κάτω από το βυζαντινό κάστρο. Τα κατάλευκα σπίτια και τα στενά δρομάκια συμπληρώνουν την ιδιαίτερη ομορφιά της. Η Αμοργός φημίζεται για τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της, τα οποία καλύπτουν όλο το νησί. Περπατήστε σε αυτά και απολαύστε τη φυσική ομορφιά του νησιού και ανακαλύψτε μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η Αιγιάλη, το δεύτερο λιμάνι της περιβάλλεται από υπέροχα χωριά, όπως τα Θολάρια, ο Ποταμός και η Λαγκάδα.

Το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Αμοργού είναι η διάσημη Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Δεσπόζει κατάλευκη, σκαρφαλωμένη σε απότομους βράχους, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα από τον Αλέξιο Κομνηνό και η παράδοση λέει ότι η εικόνα της Παναγίας έφτασε στο σημείο με θαυμαστό τρόπο από το Χόζοβο της Παλαιστίνης.