Open Call

english“Ιστορίες Μνήμης” | Παράταση Υποβολής Έργων: 10 Ιουλίου

Με την θεματική “Something to Remember” – “Ιστορίες Μνήμης”, ιχνηλατούμε την έννοια της μνήμης. Τι εννοούμε όμως με τον όρο μνήμη;

Σαν πρώτη σκέψη, μνήμη είναι όταν ανακαλούμε γεγονότα που έχουμε ζήσει, όταν θυμόμαστε τα όνειρα μας, όταν μυρίζουμε κάτι και μας φέρνει μια ανάμνηση, όταν βλέπουμε κάτι και μας ξυπνάει ένα συναίσθημα. Την μνήμη την απωθούμε, την αλλοιώνουμε, την αμβλύνουμε, την κρατάμε ζωντανή.

Σε ατομικό επίπεδο, η μνήμη λειτουργεί σαν εργαλείο για να διαμορφώσουμε ταυτότητα, να αναγνωρίσουμε ότι ανήκουμε σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, έναν τόπο, ένα χρόνο. Όσο περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται μια μνήμη, τόσο αυτή από υποκειμενική μετατρέπεται σε συλλογική και λειτουργεί ως παράγοντας συνοχής.

Στην ελληνική μυθολογία η προσωποποίηση της μνήμης ήταν η Μνημοσύνη. Η Μνημοσύνη ήταν Τιτανίδα, κόρη του Ουρανού και της Γαίας και μητέρα των εννέα μουσών. Βοήθησε στη διατήρηση των μύθων και των παραδόσεων πολύ πριν την εισαγωγή της γραφής. Ήταν προστάτης της προφορικής παράδοσης και των ποιητών. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι όταν κάποιος πεθάνει και περάσει στον Κάτω Κόσμο έπρεπε να επιλέξει να πιει νερό από την πηγή της λήθης ή της μνήμης. Όσοι επέλεγαν τη λήθη έπρεπε να ξαναγεννηθούν και να επιστρέψουν στη γη για να διδαχθούν ξανά από τις εμπειρίες της ζωής.

Ο Τζωρτζ Όργουελ, στο μυθιστόρημά του “1984”, αποδίδει στη μνήμη τη σημασία της. Στον δυστοπικό του κόσμο, ένα απολυταρχικό καθεστώς θέλοντας να ασκήσει έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις των πολιτών, διαγράφει την ατομική μνήμη. Ο κεντρικός ήρωας (Γουίνστον Σμιθ), έχοντας προμηθευτεί παράνομα μια σοκολάτα, καταφέρνει με τη γεύση της να ξεκλειδώσει ένα κουβάρι αναμνήσεων και να αντιληφθεί ότι έχει στερηθεί τις μνήμες που όριζαν την ύπαρξη του.

Αναζητούμε έργα που στοχάζονται το παρελθόν, εξερευνούν καινούρια νοήματα στο παρόν, δημιουργούν συνδέσεις μεταξύ γεγονότων, χαρακτήρων και αντικειμένων και συμμετέχουν σε μια διαδικασία αποτύπωσης ή αναδιάταξης. Πώς ταξινομούνται τα προσωπικά κομμάτια μνήμης ώστε να συνθέσουν το συλλογικό;  Πως η μνήμη της ιστορίας γίνεται όχημα για πολλές ατομικές ιστορίες;

Το φεστιβάλ L.I.F, με θέμα ‘’Something to Remember’’ προσκαλεί δημιουργούς και καλλιτέχνες ψηφιακής τέχνης να υποβάλουν προτάσεις που εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες έργων:

  • Video art, animation, video dance, video mapping
  • Short Films, Documentaries
  • Soundscapes
  • Performing arts με ψηφιακά στοιχεία

Τα έργα δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε διάρκεια τα 10 λεπτά.

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής.

Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε όλους τους δημιουργούς (άτομα, ομάδες ή οργανισμούς) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διαδικασία Υποβολής Αίτησης και Έργων

Κάθε δημιουργός η ομάδα μπορεί να υποβάλλει μια η περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής , συμπληρώνοντας μια αίτηση για κάθε έργο.

Κατεβάστε και συμπληρώστε την αίτηση που ακολουθεί με τα στοιχεία επικοινωνίας, την περιγραφή του έργου σας και την πρότασή σας μαζί με μια στατική εικόνα του έργου και στείλτε την στην ηλεκτρονική διεύθυνση: littleislandsfestival@gmail.com.

Μαζί με την συμπληρωμένη αίτηση θα πρέπει να μας στείλετε έναν σύνδεσμο προεπισκόπησης του έργου σας (preview link) που θα αναγράφεται στο αντίστοιχο πεδίο της αίτησης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής από την ομάδα επιμέλειας, οι καλλιτέχνες θα κλιθούν να αποστείλουν τα έργα τους ηλεκτρονικά μέσω οποιασδήποτε δωρεάν υπηρεσίας upload/download (πχ. wetransfer.com, sendspace.com, dropbox κλπ ή μέσω της προσωπικής τους ιστοσελίδας) σε καλή ανάλυση για screening και να στείλουν το link για download.

Αποδεκτά format αποστολής έργων:

  • Για video: .avi, .mov, .mpeg, .mkv, .mp4
  • Για soundscapes: .mp3

Παράταση υποβολής έργων: 10 Ιουλίου 2018.

Αίτηση Συμμετοχής